BERGAMA YAŞAM.COM'DA SÖZ MUHTARLARDA…
- Brifing Online
- 28 Eki 2023
- 3 dakikada okunur
Bergama (Köy) mahallelerini gezen Bergama Yasam.Com, bölgedeki mahalle muhtarlarının nabzını tuttu. Mahallelerindeki gerek Büyükşehir, gerekse Bergama belediyesince yapılmış ya da yapılmamış, eksik kalmış hizmetleri muhtarlarla birebir görüştü. Yapılan görüşmelerde şu sonuçlar çıktı:
www.bergamayasam.com Özel Haber / Nuri Bilim

Eğrigöl Mahallesi Muhtarı: Sezgin Varol

Mahallem 80 hane 450-500 nüfusu var. Mahallemizde genç nüfus da var, yaşlılarımız da. Gençlerimiz hem çiftçilik yapıyor hem de Bergama’da çalışmaya gidiyorlar. Bizim gelir kaynağımız mısır ve ayçiçeği tohumu yetiştiriciliği ve pamuk. Mahallemizde canlılık var, tarım aletlerimiz yeterli.
"TAŞ OCAKLARINA AİT KAMYONLAR YOLLARI BOZUYOR
Bizim sıkıntımız içme suyu, ovadan çıkarılan su bir kilometre tepeye gidiyor ve oradan köyün içerisine su basılıyor. Su deposunun bulunduğu yer birinci derece sit alanı, hijyen dersen sıfır, sit alanı olduğu için Büyükşehir Belediyesi buraya bir çivi bile çakamıyor. Su geçerken, Bakırçay'dan geçiyor ve borular patlıyor, daha önce aza idim şimdi muhtarım ve köylüme bir söz verdim, yeni depo ve sondaj diye, bahar ayında İZSU'dan geldiler ve yer etüdü yapıldı ama hâlâ gözle görünen bir şey yok.
Benim mahallem, ana yolun girişinde, ilerimizde taş ocakları fabrikası var ve bu fabrikalara giden ağır tonajlı araçlar var, yollarımızı bozuyorlar, bu fabrikaların müdürleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesine başvurduk, onlar malzemeyi kendiniz hazırlayın gelip asfalt dökelim dediler ama henüz bir hareket yok. Yola yama yapıyorlar, yine başka yer bozuluyor.
ÜRÜNLERİMİZ İÇİN KANTAR VE RAMPA İSTİYORUZ
Bergama Belediyesi'nden yol üzerine kantar ve rampa istedik. Harman yerimiz var, İl Tarım Müdürlüğü'nden tahsisini istedik ve 47 milyar lira köylülerden para topladık, belediyeye yatırdık. Ama bir sonuç alamadık. Bu kantar ve rampası tohumculuk yapan mahallemiz için önemli.
Bergama Karahıdırlı Mahallesi Muhtarı: Süleyman Çalım.

Mahallemiz Bergama merkeze 16 kilometre mesafede ova bir mahalle (köy). 60-70 hane ve 163 nüfusumuz var. Çiftçilikle uğraşıyoruz. Mahallemizde yaşlılar kaldı, gençler ise sigortalı ve emekli olabilecekleri işte çalışmak için şehirlere kaçtı. Bergama Belediyesi, mahallemizde de 2 tarla ve 4 zeytinlik sattı. Belediyenin bu satışla ilgili yaptığı ihaleye köylülerimiz giremedi, çünkü yüksek paralar isteniyordu. Satılmasaydı, daha iyi olurdu. Eskiden köy tüzel kişiliği varken, bu yerler köylüye icarla veriliyordu ve köylü de para kazanıyordu. Muhtarlık bütçesine de gelir sağlanıyordu. 2014 yılından sonra köyler mahalle olunca, tüm mallar belediyelere geçti. Şimdi mahallemizde daha satılacak zeytinlik ve tarlalar var. Zeytin hasadı geldi, şimdi bunu zeytinliği alanlar yapacak.
BARAJA ÇÜRÜK RAPORU VERENLER TAŞ OCAKLARINA İZİN VERDİ
Bizim mahalleye 1960'larda yollar açıldı. Mahallemizde üç tane maden ocağı çalışıyor. 1960'larda yolda çalışan bir tane otobüs vardı, şimdi saatte 100 tır geçiyor, yollarımız çok kötü. Defalarca Büyükşehir Belediyesine asfalt yapılsın diye dilekçeler verdik, ama yapılmadı.
Baraj yapılacaktı, baraja çürük raporu verildi, baraj yerine taş ocakları açıldı. Yunt Dağı'ndan gelen sular bizim ovada ve ova sular altında kalıyor, bu yüzden yılda tek mahsul alabiliyoruz. Defalarca DSİ'ye müracaat ettim, hatta gelip buraya su taşkını olmasın diye kesik yapalım dediler, ama yine gelen giden olmadı.
Bergama Zafer Mahallesi Muhtarı: Fuat Yaramış.

Zafer Mahallesi, 7 bin nüfusu, 4 bine yakın seçmeni ve birçok kamu kurum ve kuruluşunu içerisinde barındıran ilçemizin eski mahallerinden biridir. 25 yıldan beri bu mahallede muhtar olarak hizmet veriyorum. Mahallemizin alt yapıları ve yolları yüzde 80 yapılmış durumda. Doğalgaz da yüzde 80 bitti, yüzde 20 gibi bir yerimiz kaldı. Mahallemizde yapılan yeni diş hastanesi de önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek. Herhangi bir sorunumuz yok, sadece doğalgazın geri kalan kısmının tamamlanmasını bekliyoruz. Mahallemizde 5-6 sokağımızın yolları da tamamlanacak.
2024 MUHTARLIK SEÇİMLERİNDE ADAYIM
Zafer mahallemizde Belediye tarafından satılan herhangi bir şey yok, ama kırsal mahallelerde satılan yerler var. Bana göre bu satışların olumlu yönü de var, olumsuz yönü de. Olumsuz yönü şu: Tabii ki köylülerin ve köyün atadan kalan yerler bunlar. Bu yerleri kiralayan köylüler kazanç sağlıyordu ve köy muhtarlığına gelir sağlıyordu. Köye ne lazımsa, köy muhtarlık bütçesinden harcanıyordu. Mahallemiz sakinlerinin ısrarı ve görevime devam etmem yolundaki baskılarından dolayı 2024 muhtarlık seçiminde tekrar adayım.
Commentaires