Dikili'nin kendi küçük idealleri büyük turizmci muhtarı.
- Brifing Online
- 14 Eyl 2023
- 4 dakikada okunur

Dikili Yaşam Özel Haber/Nuri Bilim
Dikili ilçesinin 105 hanesi ve 252 kişinin yaşadığı Esentepe'nin genç mahalle (Köy) muhtarı Ramazan Özel, doğma büyüme Esentepeli. Okudu, Üniversite bitirdi, Turizmci oldu ama tarımı seçtiği için doğup büyüdüğü köyüne geri gelerek, toprak ve hayvancılıkla uğraşmaya başladı.
Mahalle halkının ısrarı üzerine adaylığını koydu ve Dikili’nin en genç muhtarı olarak bir dönemdir görevini başarı ile sürdürüyor. Diğer mahallelerde olduğu gibi Esentepe mahallesinin de birçok sorunu olduğunu belirten Ramazan Özel, en büyük sorunların başında kanalizasyon sorunu olduğunu belirterek şunları söyledi:
Üreticimizin suya ihtiyacı var.
"Kanalizasyon için Büyükşehir belediyesine defalarca müracaat yaptık, 8-9 hanemizin kanalizasyonu eksikliği var, alt yapı temiz içme suyu hattının yenilenmesi var, mahallemizin su boruları 40 yıllık. Bu borular sürekli patlama yapıyor ve her gelişlerinde yama yapıp gidiyorlar ama bu boruların yenilenmesi gerekir, bizim yaptığımız müracaatlarda, aldığımız her cevapta proje kapsamına alındığını söylüyorlar ama ne zaman yapılacağını söylemiyorlar. Tahmini 2025 de olacağı söylentileri var, sulama göledi ile ilgili bir talebimiz var, Aşağıda çok büyük bir ovamız ve arazilerimiz var, burada suya ihtiyacımız var, valiliğe, devlet su işlerine müracaatımızı yaptık, onlarda geçirgen yapıda olduğunu; güneyden kuzeye doğru fay hattının olduğunu söylüyorlar. Mahallemiz eski köydür, yine söylüyorum, burada yaşayan insanlar çiftçilikle, toprakla uğraşıyor, bu sulara ihtiyacımız var ve bir an önce çözüm üretilmelidir. Toplantılarda Devlet su işleri 2.bölge müdürüne nasıl bir çözüm sağlanacak diye her toplantıda soruyorum aldığım cevap bunu değerlendireceklerini belirttiler, biz de bekliyoruz."
Çiftçimiz üreticimiz sıkıntıda.
“Esentepe mahallemiz Dikili ilçemize yakın olması nedeniyle gün geçtikçe gelişmekte ve genişlemekte. Çünkü buraya yerleşmek veya buradan yer almak isteyenlerin çok talebi var, özellikle arazi alımları arttı, daha önceleri 300-400 bin liraya satılan arazilerin fiyatları birden bire yükselince, talep patlaması oldu. Bu da mahallemiz açısından sakıncalar doğuruyor, çünkü aldıkları arazilerde zeytinlikler var ve bu ağaçların bir kısmını keserek içerisine bina yapıyorlar, bu da üretimi azaltmak anlamına geliyor. Mahallemizin geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır, daha çok zeytincilik. Mahallemizde, 44 küçükbaş hayvan üreticisi, 5 bine yakın hayvanımız mevcut ama hayvan üreticilerimizin en büyük sorunlarının başında yem girdi maliyetlerinin oldukça artmasıdır, tarımda gübre, mazot fiyatlarındaki artışlar, üreticimizin en çok belini büken şeyler. Bu girdi maliyetleri tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımızı zarar ettiriyor. Ben bir istatistik tuttum, 2019-2020 yıllarında mahallemizden bin 500 küçükbaş hayvan kesime giderken, bu yıl 450'ye düştü, yani çok fazla küçülme var. Bu ekonomik şartlarda maliyetler artarken, hayvan üreticisinin zararı daha da arttı. Benim bile 40'a yakın büyükbaş hayvanım vardı, bu girdi maliyetleri nedeniyle dayanamadım ve satmak zorunda kaldım ve elimde üç hayvan kaldı. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bizler sürekli borçlanıyoruz, bu nereye kadar gidecek bilemiyoruz. Bankaların çiftçilere verdiği kredi yetersiz, bir de faiz oranlarını birden bire değiştiriyorlar, evdeki hesap çarşıya uymaz misali, ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Bir çiftçi bankadan 200 bin lira kredi çekiyor faizi ile birlikte ödeme planı çıkıyor ve çiftçi, elindeki imkanlara göre bu ödemeleri yaparken, banka birden bire aldığı kararla faizleri yükseltince, ödemeyi sürdüren çiftçi yeni faize göre tekrar ödemelerini sürdürüyor ve bu sefer sıkıntıya düşüyor. Bu olay benim de başıma geldi. Bankadan yüzde 6.75 faizle 300-400 bin lira kredi çekmiştim, ödemeleri yaparken, geçenlerde telefondan baktım faizi 12'lerin üzerine çıkarmışlar, bizim de hiç haberimiz yok. İşte bunlar ister istemez bizim belimizi büküyor.”
Esentepe Mahallesinin sorunları.
“Mahallemizde altyapı hizmeti, kanalizasyon eksikliği var, okul sorunumuz var, mevcut olan okulumuzun duvarı yıkıldı, bir yıldan beri yapılmadı. Önceki Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe verdik, bize gelen cevapta hayırsever bir vatandaş bulunması halinde yapılacağı belirtildi, biz de bekliyoruz. Yeni atanan İlçe Milli Eğitim Müdürümüze bir daha gittik, o da bize bir cami tadilatı yapılacağını ve buna ek olarak da bizim okulun duvarının yapılması için programa aldıklarını en kısa zamanda yapacaklarını belirtti.”
Kendi mahallem için en büyük hayalim çiftçimiz ve üreticimiz için eğitim almalarını sağlamak.
“Benim hayalim, üreticilerimizin daha bilinçli tarım ve bilinçli hayvan üreticiliği yapmaları; bununla ilgili desteklerin ve eğitimlerin verilmesi, insanların kendilerini daha da geliştirmeleri; maddi boyutta da mazot, gübre, desteklerin daha çok artması, bunlardaki vergi oranlarının indirilerek bu insanların üretime daha çok katkı yapmalarının sağlanması. Bilinçli üreticilik çok önemli. Örnekler verirsek, yaptığım araştırmalara göre insanlar üretim yapıyor ama tam bilinçli değil; bir hayvana yem verirken rasyonla ilgili bilgisi yok, süt yaparken hangi rasyonun daha fazla süt yapacağını bilmiyor. Kanatlı hayvanlara nasıl bakılacağı bilgisi yok, toprağı ekip biçerken toprak analizi bilgisi yok, hangi gübre gerekir, hangi toprakta hangi ürün alınır bilgisi yok. Nadir de olsa okuma yazma bilmeyen insanlarımız var, eğitim eksikliği var.”
Gençler Tarım ve Hayvancılıktan uzaklaşıyor.
Gençlerimiz, üretimden uzaklaşarak mahallelerimizden gidiyor, teknolojiye kendilerini veriyorlar ya da mahalleyi terk ediyorlar. Bu gençleri tekrar kazanmamız gerekir, gençlere bu üretimi sevdirmemiz gerekir, böyle giderse gelecekte üretim bitecek gibi geliyor bana. Mahallemizde 44 üretici varsa ki 65 yaş üzerinde 85 kişi bu üretimlerde çalışıyor, bunlar da giderse, yerine yenileri gelmediği sürece, üretici sayısı 20'lere düşer.
Belediye Başkanı ve olası adayların mahalle sorunlarını ele alması gerekir.
2024 yılında yapılacak olan yerel yönetimler seçiminde seçilecek olan başkanlar, öncelikle mahallelerin alt yapı sorunlarını, yollarını; özellikle üretim yapılan arazilerdeki üretim yollarının yapılması çok önemli. Geçtiğimiz yıllarda büyükşehir birkaç yolu yaptı ama çok eksiklik var. Üretim yolları yapılmadığı zaman, ürünlerin taşımacılığında maliyetler artacak; bunu önlemek için mutlaka üretim yapılan arazilerin yolları yapılmalıdır. Asayiş sorunu var, hırsızlıklar oluyor; bunun için köy içi ve dışına kamera sistemi takılmalıdır.
Comments