top of page
İzmir.png

Ender Yorgancılar:“IMKB’ye giren ilk 100’deki firmaların büyük çoğunluğu, yüzde 70’i bu yıl zarar edecek”

  • Brifing Online
  • 21 May
  • 3 dakikada okunur
Ender Yorgancılar:“IMKB’ye giren ilk 100’deki firmaların büyük çoğunluğu, yüzde 70’i bu yıl zarar edecek”
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), bu yıl 43’üncü kez açıkladığı 'Üretimden Satışlara' göre 100 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024 yılı listesini düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu.Toplantıda EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.
“100 FİRMADAN YÜZDE 70’İ ZARAR EDECEK”

Açıklanan 100 firmanın yüzde 70’nin bu yıl zarar edeceğini öngördüğünü belirten Yorgancılar, “Maliyetler ve satışlar enflasyon kadar artmamış ama borçlar artmış. Üretimin ve ihracatın ithalata olan yüksek düzeydeki bağımlılığı devam etmektedir. Zarar beyan eden firmaların sayısında artış yaşanmıştır. IMKB’ye giren ilk 100’deki firmaların büyük çoğunluğu, yüzde 70’i bu yıl zarar edecek” dedi.


Yorgancılar konuşmasında şunları söyledi:


“Sanayicilerin imalat sanayide daha az teşvikli yatırım yaptığını görüyoruz . Yİ–ÜFE’nin yüzde 28,52 oranı ile geçen yıl enflasyon karşısında eridiğini gördük. Alınan kararları ekonomik sonuçları etkilediğini görüyoruz. Özel sektörün dış borcunun, daha önceki yıllarda 20-25 bin dolar kadar arttığını görmekteyiz. 140 bin dolar kadar döviz pozisyon açığı olduğu da görülmekte.


2024, tüm dünyada olduğu gibi bizde de kayıp bir yıldı. Ülkemizin geleneksel pazarlarındaki durgunluk, reel olarak değerlenen Türk Lirası'nın etkisiyle ihracat olumsuz etkilendi. Bu hafta bankalara telefon açtım. Mevduat faiz oranlarını istedim. Yüzde 50-51 diyorlar. Yüzde 15 stopajı düşün, yüzde 40. Vergisiz algısız parayı sistem veriyor. Yatırım için kredi almak istediğinizde, 55 en düşüğü, firmanın kredi notunda 65’e kadar rakamların olduğunu duyuyoruz.”


“SANAYİCİLER BUGÜN PARA KAZANMIYOR”

Yorgancılar, tekstil ve otomotiv sektörünün para kazanamadığını söyleyerek, “Çalışanlara yapılan zam yıllık 50’nin üzerinde. 35’lik bir kur artışınız var. Kurdan kaybınız, maliyetinizin artışı söz konusu. Fiyatlar tutmadı. Çoğu sanayici maliyetinin altında ihracat yapıp çaba sarf ediyor. Sanayiciler bugün belki para kazanmıyor. Tekstil ve otomotiv sektöründe bu konuda çok şikayet var. Bu sıkıntı tüm ülkelerde var. Parlayan yıldız olarak Hindistan. Uygun fiyatlarla pazara girmek için çaba sarf ettiğini görüyorum” dedi.


SANAYİCİ BORÇLU

Sanayicinin ihracatı bankalara borçlanarak sürdürdüğünü ifade eden Yorgancılar, sözlerine şöyle devam etti:


“Enflasyonun altında bir üretim satışları gerçekleştiriliyor. Üretimden satışlar bir önceki yıla göre yüzde 32,3; net satışlar yüzde 32,9 arttı. Üretimin net satışlar içindeki payı yüzde 93,4 geriledi. Sanayicinin, bankalardan borç alarak sistemini devam ettirmeye çalışmış olduğunu anlıyoruz.” diye konuştu.


“TÜM ŞEHİRLER İZMİR GİBİ OLSA KİŞİ BAŞI GELİR 25 BİN DOLAR OLUR”

İzmir’de ihracatın 16 bin 887; ithalatın 12 bin 524; net ihracatın 4 bin 363 olarak belirlendiğini açıklayan Yorgancılar, “Türkiye’nin tüm şehirleri İzmir gibi olsa ülkenin cari açığı olmaz. Kişi başı gelir 20-25 bin dolara çıkar” dedi.


“EBSO’NUN SON DÖNEMDE KURDUĞU OSB’LER TARIMI ÖNE ÇIKARDI”

Yorgancılar, “EBSO’nun geçmişten bugüne 20-25 yıldır tüm bölgede kurmuş olduğu 25 organize sanayi bölgesi var. Son dönemde kurulan sanayi bölgeleri tarımı öne çıkardı. Dikili, Kınık, Bayındır’da yapmış olduğumuz OSB’ler ile birlikte tarımı vurgulamış olduk” ifadelerini kullandı.


Geçen yıla göre 100 büyük firmanın çalışan ücret artışı yüzde 48; kira gideri artışı yüzde 68; faiz gideri artışı yüzde 43,4; dolar/TL yüzde 38; üfe+tüfe ort. yüzde 36,45; ort. ticari krd. faizi yüzde 60 olarak açıklandı.


“KUR BASKISI ENFLASYONA NEDEN OLAN SONUÇLARI DOĞURUYOR”

Yorgancılar, sanayicinin yaşadığı kur baskını şu sözlerle anlattı:


“100 liralık mal üretiyorsunuz, yüzde 48’i işçilik ücreti ise bunun yüzde 40’ını doların artışından kompanse ediyorsunuz; 50’nin 40’a oranını, 25’lik kısmı da tamamen kendi maliyetinizden kullanıyorsunuz. Bu da sanayicinin üstündeki kur baskısıdır. Ben bir sanayici olarak yıllık yüzde 36 zam yapan yan tedarikçi görmedim. Hepsinin istediği rakamlar yüzde 55’lik rakamlar. Onların da bu rakamlarda ne derece haklı olduklarını biliyorum. Bu da sizde maliyet baskısı oluşturuyor. Yurt içi fiyatlara yansıtmak durumunda kalıyorsunuz. Bu da enflasyona neden olan sonuçları doğuruyor.”


“DEMEK Kİ ENFLASYONDA REVİZE OLACAK”

Yorgancılar, Orta Vadeli Program ile ilgili konuşarak “OVP için devletimiz diyor ki bu sene eflasyonumuz şu rakamda, kur artışımız bu rakamda, büyümemiz bu rakamda, öne çıkacak olan sektörlerimiz bunlardır, dediği anda sanayici bu alanda plan yapar. Büyüme planlarına göre makine alır. Yıl sonu enflasyonumuz yüzde 22-25 arasıydı. Açıklamada maksimum yüzde 30 olabilir dendi.


Kredi faizleri maksimum 35 olur. Nisanda politika faizlerini tekrar arttırdık. Demek ki enflasyonda revize olacak. Farklı yabancı sermaye kaynakları olur yüzdem 25’in de altına düşebilir.


Sadece hükümetten de beklenmiyor, dünyada örneğin Trump’ın Çin’e uyguladığı vergi uygulaması… AB’ye yüzde 50 koydu Türkiye’yi yüzde 10’da bıraktı. Sonra bunu üç ay erteleyeceğim dedi, o zaman neden koydun? Bu belirsizlik ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page