
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Harmandalı çöplüğü ile ilgili soru önergesi gündeme geldi. AK Parti Çiğli ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Özgür Kaner tarafından sunulan önergede, Harmandalı çöp depolama alanının kapasitesinin dolduğu ve heyelan riskinin bulunduğu belirtilerek, belediyenin hangi önlemleri aldığına dair sorular yöneltildi.
"Harmandalı, Her An Bir Facianın Eşiğinde"

Kaner, Harmandalı'ndaki çöp stoğunun giderek büyüdüğünü ve bölgede toprak kaymalarına sebep olduğunu vurguladı. İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin bilirkişi raporlarına dayanarak, aşırı çöp yükü nedeniyle heyelan riski bulunduğunu belirtti. Mahkemenin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni haksız bularak çöp stoklamanın durdurulmasına karar verdiğini hatırlatan Kaner, Büyükşehir’in bu karara itiraz ettiğini ancak Bölge İdare Mahkemesi’nin de istinaf başvurusunu reddettiğini ifade etti.
Kaner, “Çiğli ve İzmir halkının can ve mal güvenliği tehlike altındadır. Bilim insanları da bu konuda ciddi uyarılarda bulunuyor. Ancak belediye yönetimi bu sorunu yeterince dikkate almıyor. Harmandalı çöplüğünün bir an önce kapatılması ve yeni bir katı atık bertaraf tesisinin belirlenmesi gerekiyor” dedi.
CHP'li Özuslu: 'Bakanlık Her İlçeye Bertaraf Tesisi Kurdurmuyor'

CHP Karşıyaka ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Özuslu, önergeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, İzmir’in katı atık bertaraf sorununun yalnızca belediyenin değil, merkezi yönetimin de dahil olduğu geniş çaplı bir mesele olduğunu vurguladı.
Özuslu, "İzmir’in çöp bertaraf sorunu bugün ortaya çıkmadı. Büyükşehir Belediyesi'nin geçmişte Menderes'te bir bertaraf tesisi kurma çalışması vardı. Ancak ilgili bakanlık ve muhalefet temsilcilerinin de itirazları nedeniyle bu proje hayata geçirilemedi. Bakanlık, ilgili yasanın 11. maddesinde belirtildiği gibi, evet, bu görevi belediyelere veriyor. Ancak aynı zamanda, sadece ve sadece içinde bertaraf tesisi olmayan herhangi bir depolamaya da imkan vermiyor. Ayrıca, yine de burada üzerine basa basa söylemek zorundayım ki, yasa özellikle lokasyona dikkat ediyor. Yani her ilçeye bir bertaraf tesisi kurma imkanı da vermiyor. Bu nedenle konunun geniş çaplı bir planlamayla ele alınması gerekiyor" dedi.
Yıldız: Menderes'teki Bertaraf Tesisi Ulaşım Sorunu Nedeniyle İtiraz Edildi

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ise yaptığı konuşmada, geçmiş dönemde Menderes'te bertaraf tesisi kurulmasının tartışıldığını hatırlatarak, "Biz o dönemde de şunu söyledik: Menderes’teki çöpleri her gün binlerce kamyonla Tahtalı Koruma Havzası’ndan geçirerek taşımak zorunda kalıyorsunuz. Bunun yerine daha uygun bir güzergah belirlenmesi gerekiyordu. Ancak yol planlaması yapılmadı ve süreç ilerleyemedi.Yol problemini çözün, biz de destek verelim." ifadelerini kullandı.
Boztepe: 'Çözüm Entegre Tesisler'

AK Parti Foça ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe de sorunun çözümü için entegre çöp tesislerinin kurulması gerektiğini vurgulayarak, "Dünyada birçok gelişmiş ülke artık küçük alanlarda entegre tesislerle bu işi çözüyor. İzmir’de de bu modelin uygulanması gerekiyor. Ancak bu konuda somut adımlar atılmadı" şeklinde konuştu.
İşte O Soru Önergesi
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanlığı'na
Konu: Harmandalı Çöplüğü Hakkında Soru Önergesi
Çiğli ilçemizde Harmandalı mevkiinde çöp döküm alanı olarak tespit edilen alana 1992 yılından bu yana kesintisiz olarak günlük yaklaşık 4.000 ton çöp dökümü yapılmaktadır. Uzun yıllardır yapılan bu çöp dökümü ve bunların vahşi depolama diye tabir edilen yöntemle biriktirilmesi neticesinde adeta bir çöp dağı oluşmuştur. Özellikle yağmur sularıyla birleşen çöplerden sızan suların taban suyuna karışmasından doğan kirliliğin yanı sıra bu sızıntıların yarattığı gevşeklik nedeniyle yer yer çatlaklar ve toprak kaymaları meydana gelmektedir.
Konuya istinaden İzmir Büyükşehir Belediyesi aleyhine açılan İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin 2022/2002 sayılı dosyasında yapılan bilirkişi incelemelerinde, aşırı çöp stoğunun heyelana sebep verebileceği, belediyenin almış olduğu tedbirlerin heyelanın önüne geçemeyeceği belirtilmiştir. Bu bilirkişi raporunu esas alan mahkeme, çöp stoklama işleminin durdurulması ve sahada can ve mal güvenliğinin sağlanması yönünde karar almış, ancak Büyükşehir Belediyesi'nin bu karara karşı istinaf başvurusu İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdare Dava Dairesi tarafından reddedilmiştir.
Çevre Kanunu'nun 11. maddesinde "Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler evsel katı atık bertaraf tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmekle yükümlüdür" hükmü yer almaktadır. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'nun Büyükşehir Belediyesi'nin görevlerini düzenleyen 7. maddesinin (i) bendinde de "Büyükşehir katı atık yönetiminin planını yaptırmak, yapmak, katı atıkların kaynakta toplanması ve aktarma istasyonuna kadar taşınması hariç, katı atıkların ve hafriyatın yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertaraf edilmesine ilişkin hizmetleri yerine getirmek, bu amaçla tesisler kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek" görevinin Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğu belirtilmektedir.
Bu bağlamda aşağıdaki soruların yanıtlanmasını talep ediyorum:
A- Çevresine yönelik can ve mal güvenliğini riske atan unsurlara karşı tüm tedbirler alınmış mıdır?
B- Yağmur sularının çöp atıkları sızıntı suları ile birleşmesi neticesinde oluşan toprak kaymaları ve heyelan riskine karşı tüm önlemler alınmış mıdır?
C- Kapasitesinin dolduğu belirtilen Harmandalı çöp döküm alanına çöp dökümüne ne zaman son verilmesi planlanmaktadır?
D- İzmir merkez ilçelerinde hizmet edecek yeni ve modern bir katı atık depolama ve bertaraf tesis alanı belirlenmiş midir?
E- Yıllardır süregelen bu sorunların çözümü amacıyla yeni bir katı atık yönetim planı yapılacak mıdır ve mahkeme kararlarına istinaden hangi idari işlemler tesis edilmiştir?
Comments