top of page

Mahmut Özgener: "2025’in Ana Gündemi Yine Enflasyon Olacak!"

Mahmut Özgener: "2025’in Ana Gündemi Yine Enflasyon Olacak!"
İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO), yılın son meclis toplantısında konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, 2025 yılının ana konusun yine enflasyon olacağını belirtip, “Enflasyonun azalmaya başladığını ama dezenflasyon sürecinin yeterince etkili değil. 2025’in ana konusu yine enflasyonla mücadele olacak. Enflasyonla mücadelede trend olarak bazı alt kalemlerde olumlu gelişmeler olduğunu görüyoruz ancak aylık veriler hala istenilen seviyelerden yüksek” dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Aralık ayı olağan meclis toplantısı İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde yapıldı. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve meclis üyelerinin katılımıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, kent ve ülke ekonomisinde yaşanan gelişmeler ele alındı.


Ana konu enflasyon olmaya devam edecek


Mecliste konuşan İZTO Başkanı Mahmut özgener, Türkiye’de enflasyonun düşürme konusunda diğer ülkeler kadar hızlı bir sonuç alınmadığını vurgulayıp, “Buna rağmen, özellikle ekonomik programın da etkisiyle makroekonomik dengelerin bozulduğu 2022-2023 döneminden 2024’e geldiğimizde birçok ekonomik kazanım elde ettiğimizi değerlendiriyoruz. Merkez Bankası rezervlerinin artması, Kur Korumalı Mevduat’ın azalması, Türk Lirası varlıklara olan ilginin artması ve cari açığın iyi bir seviyeye gelmesi, ekonomik anlamda umut verici gelişmeler. Öte yandan, enflasyonun azalmaya başladığını ama dezenflasyon sürecinin yeterince etkili olmadığını görüyoruz. 2025’in ana konusu yine enflasyonla mücadelenin devamı ve enflasyonla mücadeleyi belirli bir seviyeye getirmek. Buna bağlı olarak da faizlerin ne zaman ve ne hızla düşeceğini de tartışacağız. Enflasyonla mücadelemiz devam ediyor ve trend olarak bazı alt kalemlerde olumlu gelişmeler olduğunu görüyoruz; ancak aylık veriler hala istenilen seviyelerden yüksek” dedi.


Merkez Bankası (MB) Para Politika Kurulu’nun yarın açıklayacak olduğu faiz kararının büyük önem taşıdığını dikkat çeken Özgener, “Çünkü, hizmet enflasyonunda düşüş olmasına rağmen oran hala yüzde 67,9. Kira artışlarında düşüş var, ama hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Mal tarafı ise yüzde 39,5, ancak gıda enflasyonu yüksek. Aralıkta daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. Enflasyon rakamları arasında yüzde 2,5’un altında hiçbir değer olmaması, enflasyonun kalıcı olarak düşmesiyle ilgili umutlarımızın 2025 yılına kalmasına neden oldu. Dezenflasyon sürecinde, Merkez Bankası politika faiz oranı ve para politikası kararları ile birlikte maliye politikalarının eş güdüm içerisinde belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Merkez Bankası Aralık ayında politika faiz oranını indirse bile, beklentiler ve gerçekleşen rakamlarla birlikte piyasaları yönlendirebileceğine inanıyoruz” diye konuştu.


Asgari ücret iki yılın enflasyon ortalaması alınarak hesaplandı


Asgari ücretle ilgili konuşan Özgener, 2025 yılı asgari ücretin belirlenirken yüzde 45 civarında gerçekleşmesi beklenen 2024 sene sonu enflasyonunun, gelecek yıl Merkez Bankası’nın beklediği yüzde 21 enflasyonun ortalaması alınarak hesaplandığını vurgulayıp, "Hepinizin yakından takip ettiği gibi, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret 2025 zam miktarı belli oldu.


İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti açıkladı. Mevcutta 17 bin 2 TL olan net asgari ücret yüzde 30’luk artış sonrası 22 bin 104 liraya yükseldi. Yeni asgari ücretin ülkemize, milletimize ve çalışanlara hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Çalışanların yüzde 43’ünün asgari ücret aldığı ülkemizde, 2025 artışının yüzde 30 olarak belirlenmesinin, doğrudan etkilerinin yanı sıra, dolaylı etkiler açısından da önemli olduğu kanaatindeyim. Yüzde 30 ücret artışı, yüzde 45 civarında gerçekleşecek 2024 sene sonu enflasyonunun, gelecek yıl Merkez Bankası’nın beklediği yüzde 21 enflasyonun ortalaması alınarak hesaplandığını anlıyoruz.


Yani 2025 asgari ücret artış hızı, geçmiş enflasyona endeksli değil; ama tamamen de beklenen enflasyona endeksli değil. Bu aşamadan sonra, diğer fiyatlandırma ve ücretlendirme kararlarının nasıl alınacağı kritik önem taşıyor. Özel sektördeki ücretlendirmelerin ve hizmet sektöründe fiyatlandırmaların asgari ücret artışının üstüne çıkmaması gerekiyor. 2025 yılı asgari ücretinin doğrudan ve dolaylı etkilerinin yanı sıra, beklentiler üzerindeki etkisi de olacak. Bütün bu gelişmeler, enflasyonun 2025’te yüzde 30’un altına gerilemesini ve faizlerin düşüş hızını belirleyecek. Mevcut durumda piyasa beklentileri, 2025 yılında enflasyondaki düşüş kadar bir faiz indirimi olacağının ve Türk Lirası’nın reel olarak daha fazla değerlenmeyeceğinin tahmin edildiğini gösteriyor. Enflasyonun, Merkez Bankası tahmin aralığında gerçekleşeceği bir senaryoda da, büyüme tahminleri yüzde 3 civarında oluşuyor” ifadelerini kullandı.


0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page