ÖZEL RÖPORTAJ
Bergama’nın en çok tartışılan projelerinden biri olan Millet Bahçesi ve Fuat Olugan Parkı üzerine inşa edilen “Esnaf Çarşısı” ile ilgili yargı süreci tamamlandı ve mahkeme yeniden, yapının hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Sürecin başından beri hukuki mücadelenin başından sonuna kadar takip eden önceki dönem Bergama Belediyesi Meclis Üyesi Av. Olgu Altuğ, “2021’den beri bu yapılamaz dedik, uyardık ama dikkate alınmadı. Şimdi ortada ciddi bir kamu zararı var. Buna göz yuman tüm yetkililerin de maddi sorumluluğu doğuyor tabii ki. Çünkü orada olmayacağı bile bile bir inşaat yapıldı ve o inşaata Bergama Belediyesi’nin o dönemki başkanı ve yetkilileri göz yumdu. Dolayısıyla bu, bizim vergilerimizle yapılan, her birimizin parası ve şu anda tamamen çöp olmuş bir para. Şu anda ciddi bir kamu zararı var. Bu kamu zararının da takip edilmesi ve tahsil edilmesi gerekiyor. Bu kamu zararının da yüklü bir rakam olacağını öngörüyorum.” diyerek mevcut Bergama Belediyesi’ni sorumluluğa davet etti.
Altuğ, yapı ile ilgili mahkeme kararının uygulanmamasının sadece kamu zararını artırmakla kalmayıp, hukuk devletine olan güveni de zedelediğini belirtti. “Bu bina şu an kaçak durumda, hiçbir şekilde ruhsatlandırılamaz. Bergama Belediyesi bir an önce harekete geçmeli,” diyen Altuğ, ile www.izmiryasam.net olarak gerçekleştirdiğimiz röportajımızda Olgu Altuğ’un açıklamaları.
Bergama Millet Bahçesi Projesi ve Fuat Olugan Parkı ile ilgili yeni mahkeme kararı hakkında bilgi verir misiniz? Bu süreç nasıl gelişti, geçmişten bugüne neler yaşandı?
Olgu Altuğ: "Aslında karar yeni bir karar olmakla beraber, 2021 yılında başlayan bir hukuk serüveni diyebiliriz. Bu olayda ilk önce 2021 yılında Millet Bahçesi yapılmak üzere planlar askıya çıkarıldı. Fakat planlar askıya çıktığında biz burada bir hukuki imkansızlık olduğunu ve yapılamayacak bazı projeler olduğunu fark ettik. Bunlardan en önemlisi, Fuat Olugan Parkı'nın oradaki arsa sahiplerinin, ellerinden yeşil alan yapmak gayesiyle alınmış yani şahıs mülkiyetindeyken, yeşil alan yapabilmek için vatandaşın elinden alınmış bir arazi olmasıydı. Buranın herhangi bir yeşil alan vasfı yok. Bir şahıs mülkiyeti var; yani size ait bir arsanız var ve siz buraya inşaat yapmak istediğinizde belediye diyor ki, "Evet, inşaat yapmana izin veririm ama bu kısmını yeşil alan olarak terk edeceksin." Dolayısıyla vatandaşın malı, yeşil alan yapabilmek için elinden alınıyor. Böyle bir durum söz konusuydu.
Bunun dışında başka planlarla ilgili aksaklıklar da vardı. İlk olarak 2021 yılında, ama en temeli bu Fuat Olugan Parkı meselesiydi. Bir dava açtık. Dava lehimize sonuçlandı. Üst mahkemeye de gitti, tamamen kesinleşti. Ama bu arada maalesef ki bu uyarılar alınmadığı, dikkate alınmadığı inşaatlar devam etti. Millet Bahçesi'ndeki problem giderildi, ikinci bir defa plan değişikliği yapıldı, oradaki problem giderildi. Fakat Fuat Olugan Parkı'ndaki problem giderilmedi. Zaten giderilebilmesi de imkansız. İmar Kanunu böyle bir şeye müsade etmiyor."
Mahkeme kararına rağmen bu hukuksuzluğun devam etmesinden ötürü ikinci bir dava mı açtınız?
Olgu Altuğ: "Evet, 2023 yılında ikinci bir dava açmak zorunda kaldık. İkinci açtığımız dava ile ilgili mahkemeden birkaç hafta önce, "Bunu yapamazsınız" şeklinde bir karar çıktı. Burada önemli olan şu: Ben 2021 yılından bu yana, gerek Millet Bahçesi ile ilgili gerek Fuat Olugan Parkı ile ilgili, "Bu şekilde devam edemez" diye söylemiştim. Evet, Millet Bahçesi'nde ikinci bir defa plan değişikliği yapılarak problem giderildi. Millet Bahçesi için herhangi bir hukuki engel yok, fakat Fuat Olugan Parkı’ndaki hukuki sorun giderilemedi. 2021 yılından bu yana bu konuyu her mecrada dile getirdim. Bakın, bu bu şekilde yapılamaz dedim, mecliste konuştum, basına çıktım, konuştum, o inşaatın (Esnaf Çarşısı) önünde mahalleli ve esnafla birlikte basın açıklaması yaptım. Ki basın açıklaması yaptığımızda orası daha kaba inşaat bile değildi. Keşke o zaman bu uyarılarımız dikkate alınsaydı, böyle bir bina (Esnaf Çarşısı) inşa edilmemiş olacaktı."
Peki, şimdi ne olacak?
Olgu Altuğ: "Şimdi olması gereken şu: Burada ruhsatsız, kaçak... Hani adı ne olursa olsun, böyle bir bina var. Dolayısıyla bu binanın oradan kaldırılması gerekecek bir şekilde. Şu anki Bergama Belediyesi yönetiminin de bu işe sahip çıkması gerekiyor.
Bir detay daha var. Ben 2023 Mayıs ayında Bergama Belediyesi’ne yazılı olarak müracaat ettim. Müracaat ederek diyorum ki: Bakın, burada inşaatları Bergama Belediyesi yapmıyor, TOKİ yapıyor. Ama burada yerel belediyesiniz ve sizin bir denetim yükümlülüğünüz var. İlçeniz sınırları dahilinde kaçak yapılan bir yapı var ve normalde bir vatandaş bunu yapsa belediye ne yapıyor? Gidiyor, müdahale ediyor, inşaatı durduruyor, değil mi? Dolayısıyla Bergama Belediyesi’ni uyarmıştım. Bütün bürokratları ve ilgili birimleri uyarmıştım. Bakın, bu ileride mahkeme kararı aleyhinize sonuçlandığında sizin sorumluluğunuz doğacak bu inşaatların yapılmasından ötürü, diye. Teknik olarak dilekçemin fen işlerine, imara, hukuka, bu birimlere gitmiş olması gerekiyor ve oradaki memurların bu dilekçe hakkında işlem yapmaları gerekiyor. Tabii geriye dönüp bakarak şimdi, bu işlem yapıldı mı, yapılmadı mı, ne yapıldı, bunun sorgulanması lazım.
Bu konunun diğer bir boyutu da şu: Buna göz yuman tüm yetkililerin de maddi sorumluluğu doğuyor tabii ki. Çünkü orada olmayacağı bile bile bir inşaat (Esnaf Çarşısı) yapıldı ve o inşaata Bergama Belediyesi’nin o dönemki başkanı ve yetkilileri göz yumdu. Dolayısıyla bu, bizim vergilerimizle yapılan, her birimizin parası ve şu anda tamamen çöp olmuş bir para. Şu anda ciddi bir kamu zararı var. Bu kamu zararının da takip edilmesi ve tahsil edilmesi gerekiyor. Bu kamu zararının da yüklü bir rakam olacağını öngörüyorum."
Peki, orası park olarak kalsaydı, Millet Bahçesi projesine etkisi ne olurdu?
Olgu Altuğ: " Hiçbir şeyi etkilenmeyecekti aslında. Sadece o esnaflara bir yer bulabilmek adına... Çünkü o dönem esnaflarla ilgili bir sıkıntı vardı. Ama şu anda ne oldu? Hem esnafların sıkıntısı giderilemedi, hem de oradaki mahalleli mağdur oldu. Biz basın açıklaması yaptığımızda, arka binada oturan insanlar ve mahalleli de geldi. Mesela mahalleli, “Benim engelli çocuğum var. Bu oturduğum evi, bu parka bakıyor diye emsallerinden çok daha fazla para ödeyerek aldım. Çünkü engelli çocuğum var, dışarı çıkamıyor, hiç olmazsa çocuk nefes alsın diye aldım,” diyordu.
Siz hukuk kurallarını işletmediğiniz zaman bu dengeyi sağlayamazsınız. Vatandaş mağdur oldu. Tabii ki hukuk kurallarına herkes uymak zorunda. Şunu görüyoruz: “Olmuş artık,” deniyor. Olmuş artık olamaz. Çünkü bir kere bu hukuksuzluk yaygınlaştığında, hukuk devletinde yaşamamızın garantisi nedir? Mahkeme kararlarına güvenmemizdir, öyle değil mi?"
O dönem Bergama Belediyesi’ne Millet Bahçesi ile ilgili alternatif bir proje teklifi sunmuştunuz. Bu süreci anlatır mısınız?
Olgu Altuğ: "Biz o dönem Millet Bahçesi ile ilgili bir proje çizdirdik ve çizdirdiğimiz projeyi bedelsiz bir şekilde Bergama Belediyesi’ne, o dönemin belediye başkanı Hakan Koştu’ya teslim ettik. Çizdirdiğimiz projenin içerisinde tüm esnafımıza, hatta fazlasıyla yer ayıracak şekilde, yine tek kattan oluşan dükkanlı bir projeydi. Hem Fuat Olugan Parkı’nı hem de Millet Bahçesi’ni bozmadan herkesin mutlu olabileceği bir çözüm önerdik. Kentin merkezinde bir yeşil alana, Millet Bahçesi gibi bir projeye şehrimizin ihtiyacı var, bunu kabul ediyoruz. Hemfikiriz zaten, hep dile getirdik bunu; güzel bir proje. Ama ismini Millet Bahçesi koyduğunuzda başka bir mevzuata giriyor. Sizin kontrolünüzden çıkıyor pek çok şey. Sonrasında esnafların dükkanlarını bu proje için yıkıyorsunuz, onlara dükkan bulabilmek için böyle bir çözüm geliştiriyorsunuz ama kadük doğuyor, olmuyor işte. Bizim çizdirdiğimiz proje dikkate alınmadı. Benim daha sonra yapmış olduğum bir araştırmada Manisa’da bir benzeri var. Manisa’daki Millet Bahçesi içerisinde bir de Millet Çarşısı yapılmış, çok da güzel bir proje olmuş. Yapılabilirdi, yapılmadı. Şu an hem esnafımız mağdur, hem oradaki mahalleli mağdur. Hem böyle bir kamu zararı oluştu, bizler vatandaş olarak mağduruz. Dolayısıyla bu işin takip ve tahsili ve sorumluların mutlaka yargılanması gerekir."
Bergama Belediyesi tarafından bu mahkeme kararı uygulanırsa ne olacak?
Olgu Altuğ: "O binanın yıkılması gerekecek. Eski haline getirilmesi gerekir. Zaten şu anda o binaya hiçbir şekilde ne ruhsat verilebilir, esnafa veriyorum, bu dükkanları görmüyorum, bu kararı deseniz de yapamayacak durumdasınız. Elektriği, suyu bağlayamazsınız, ruhsat veremezsiniz yani. Tamamen kaçak durumda şu anda."
Şu anki Bergama Belediyesi’nin bu konudaki reaksiyonu nedir?
Olgu Altuğ: "Ben şu ana kadar herhangi bir açıklama veya işlem yaptıklarını duymadım. Duymadıysam, belki atlamış olabilirim ama herhangi bir şey yapılmadı diye biliyorum."
Mahkeme kararının uygulanması için sadece Bergama Belediyesi mi harekete geçmek zorunda?
Olgu Altuğ: "Evet, Bergama Belediyesi’nin bu sorumluluğu üstlenmesi gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa, ben hemşehri hukukuna dayanarak suç duyurusunda bulunacağım."
Comments