top of page
İzmir.png

Ender Yorgancılar'dan Bakan Şimşek'e: "Sanayiciye Vergi Kaçırıyor Algısı Yaratmak Talihsiz Bir Açıklama"

  • Brifing Online
  • 2 gün önce
  • 4 dakikada okunur
Ender Yorgancılar'dan Bakan Şimşek'e: "Sanayiciye Vergi Kaçırıyor Algısı Yaratmak Talihsiz Bir Açıklama"
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), mayıs ayı meclis toplantısı İzmir Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu idaresinde gerçekleştirilen toplantıya EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile birlikte meclis üyeleri iştirak etti.

‘VERGİ KAÇIRIYOR’ ALGISI ŞIK OLMADI”

EBSO YK Başkanı Yorgancılar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘Bütün OSB’lerin giriş çıkışlarına, bütün hallerin giriş çıkışlarına vergi memurları koyacağız. Bütün büyükşehirlerin giriş ve çıkışlarına, ana arterlerine kalıcı maliyecileri koyacağız’ yönündeki açıklamasına eleştirerek şunları söyledi:


“OSB’ler planlı kalkınma modeli çerçevesinde üretimin merkezidir. Denetime açık konumlarıyla başta; vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde kayıtlı ekonominin temelidir. Kayıt dışı istihdamı önlemedeki fonksiyonları ve Kentsel dönüşüme etkileri ile önemli bir yere sahiptir. Üreten, istihdam sağlayan, döviz getiren sanayiciye vergi kaçırıyor algısı şık olmamıştır. Tamam mı? Devam mı? Yol ayrımına kadar gelen sanayicinin motivasyonu yokken, önünü göremezken bu çok talihsiz bir açıklama olmuştur. Zira, bizim polisiye değil, para ve maliye politikasının eşzamanlı yürütüldüğü, üretimin desteklendiği bir politikaya ihtiyacımız vardır.”


“HİSARCIKLIOĞLU, EKONOMİ ŞURASI’NDA AYAKTA ALKIŞLANACAK BİR KONUŞMA YAPTI”

Yorgancılar, geçen hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve bakanların katılımıyla yapılan TOBB Ekonomi Şurası’nda, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ayakta alkışlanacak bir konuşma yaptığını söyledi. Yorgancılar “Rifat Bey’in basına kapalı olarak yaptığı konuşmayı inanın şurada yapsa, burada bir kişi oturmaz. Herkes kalkar ayakta alkışlar. Her şeyi açıkça anlattı. Aklınıza ne geliyorsa bütün konuları tek tek ifade etti. Bu hafta TOBB Genel Kurulu var. Tekrar Ankara’ya gideceğim. “Ekonomi Şurası’nda yaptığınız konuşmayı orada yaparsanız bütün herkesin derdine tercüman olursunuz” diye kendisine ifade edeceğim” dedi.


Yorgancılar “Ben de şurada söz alarak finansmana erişimin zorluğu, meslek liselerinin cazibesinin artırılması, ve vize almanın giderek zorlaşması konularında söz aldım” dedi.


“PARA POLİTİKLARINDAKİ KARARLILIĞI MALİ POLİTİKALARDA GÖREMİYORUZ”

Para politikasındaki ayni kararlığın mali politikada göremediklerini ifade eden Yorgancılar şunları söyledi:


3 Mayıs’ta Merkez Bankasından Türk lirasına (TL) geçişi desteklemek amacıyla yeni önlemler geldi.Yani, para politikasındaki sıkılık devam ederken, mali politikada aynı kararlılığı göremiyoruz. 6 madde içinde yer alan ihracat bedellerine ilişkin yüzde 35’lik baskı yeniden devreye alındı. Ve Yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu açıklayan Merkez Bankası, 2025 yılı için TÜFE hedefini yüzde 24'te sabit bıraktı. Yabancı para mevduat için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırılmıştır. Yurt içi yerleşiklerle yapılan 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranı 400 baz puan artırılmış ve hesaplama yönteminde değişiklik yapılmıştır. Tüzel kişi TL mevduat payı yüzde 60’ın altında olan bankalara, ilgili pay için aylık 0,3 puan artış hedefi getirilmiştir. TL mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklara TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü yerine yüzde 86’sı oranında faiz veya telafi ödemesi yapılmasına karar verilmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığının kararına istinaden, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) asgari satış oranının 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanması kararlaştırılmıştır. Firmaların ihracat bedeli dövizlerinin TL’ye dönüşümünün desteklenmesi uygulaması kapsamında sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 3’e yükseltilmiştir. Son olarak Cumartesi günü de, Türk lirası cinsi yurt dışı repo işlemlerinden sağlanan fonlar ve yurt dışından kullanılan krediler için 1 yıla kadar vadede yüzde 12 olan zorunlu karşılık oranı; 1 aya kadar vadede yüzde 18’e, 3 aya kadar vadede yüzde 14’e yükseltilmiştir”.


“SANAYİCİYE TL REFERANS ENDEKSİ FAİZ ORANINDA KREDİ VERİLMELİ”

Sanayiciye TL referans endeksi faiz oranında kredi verilmesine Yorgancılar, “Mart’ta 3puan artırılmasaydı biz yine 46 oranında olacaktık. Türkiye'deki tüm faiz oranları için temel referans noktası kabul edilen TLREF, 48,90 seviyelerindedir. TLREF, Finansal kuruluşlar ve reel sektör firmaları için likit piyasa şartlarında belirlenmiş gerçek işlemlere dayalı bir gösterge faiz oranıdır. TLREF’in Temel Amacı, Türk bankalarının kredi, likidite veya diğer risklerin en az olduğu koşullar altında TL borç alma/verme faiz oranını ölçmektir. Dolayısıyla, sanayiciye TL referans endeksi faiz oranında kredi verilmesine ihtiyaç vardır” dedi.


“ZARAR BEYAN EDEN FİRMALARIN SAYISINI ARTTI”

43’üncüsü açıklanan “Üretimden Satışlarına Göre 100 Büyük Firma” çalışmasının 2024 sonuçlarına dair kısa bir değerlendirmede bulunarak sözlerine şöyle devam etti:


“100 büyük firma sonuçlarına baktığımızda özetle diyebiliriz ki;


• Üretici ve ihracatçı olan 100 büyük firma açısından 2024 yılı kayıp bir yıl olmuştur.


• Üretimden satışlar reel olarak gerilerken, maliyet kalemleri ise reel olarak artmıştır. Yani, enflasyonun gerisinde kalınmıştır.


• 100 büyük firmanın ihracat performansı, ülke ortalamasının altında kalmıştır.


• Üretimin ve ihracatın ithalata olan yüksek düzeydeki bağımlılığı devam etmektedir.


• Enflasyon düzeltmesi etkisi ile özkaynakların görünümünde iyileşme gözlenmiştir.


• Firmalar, mevcut kısıtlardan dolayı döviz riskini yönetmede, son yılların en başarısız performansı ile karşı karşıya kalmıştır.


• Genel olarak; Üretim maliyetlerinin kur ve enflasyonun çok üstünde artması, iç talepteki zayıflama, dış pazarda rekabet gücünün kaybedilmesi ve kısmi olarak enflasyon düzeltmesi zarar beyan eden firmaların sayısını artırmış, ilk defa karlılık oranları negatif seyretmiştir.”


“ENFLASYONDA BU AY RAKAM DAHA İYİ GELECEK”

Yorgancılar, buna ek olarak “Kredi faizlerinin yüksekliği bilançolara nasıl yansıdı? Tabii ki üretim düşüyor. İstihdam ile ilgili problem çıkıyor. Enflasyonda da istediğimiz rakamı sağlayamadık. Bu ay daha iyi gelecek rakam. Gıda fiyatlarında oldukça bir baskı var. Bundan sonraki süreç de umarım böyle devam eder” ifadelerini kullandı.


“ŞİRKETLERİN SON ÜÇ AYLIK BANKA DOKÜMANLARI İSTENECEK”

2024 yılında vize başvurusunda bulunan 163 ülke arasında Türkiye’nin ikinci sırada olduğunu aktaran Yorgancılar, “Ret oranında ise 86. sıradayız. Yeşil pasaportta ihracat yapanlara öncelik tanınması konusunu dile getirdim yeniden. Vize alma sorunu devam ederken, Schengen vizesinde, Türk şirketler ve çalışanları için 'ticari sır' olarak nitelendirilen şirketlerin son 3 aylık banka harcama dökümlerinin de artık 'zorunlu evrak' statüsüne alınması ne hukuki ne de ticari olarak doğru değildir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:


“İller bazında baktığımızda, İzmir özelinde hala üzülerek Almanya’nın en fazla ret veren ülke olduğunu görüyoruz. Onu İtalya, Yunanistan ve Romanya takip ediyor. Vize onay oranları yüzde 90 gibi görünse de, başvuru süresinin çok uzun olması, onaylanan vizenin ise günlük baza inecek kadar çok kısa olması ve tabi ki yılın 5 ayında da bu sorunların devam ediyor olması en büyük problemdir. Şura’da da hem benim hem Rıfat Başkanın altını çizdiği yeşil pasaport konusu acilen devreye alınmalıdır.”



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page