top of page

Işınsu Kestelli’den ‘kırsal dönüşüm’ çağrısı


Işınsu Kestelli’den ‘kırsal dönüşüm’ çağrısı
Işınsu Kestelli’den ‘kırsal dönüşüm’ çağrısı
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Nisan ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer idaresinde gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) meclis salonunda yapılan toplantıda, İTB Başkanı Işınsu Kestelli, tarım sektörü ve güncel ekonomik konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Mecliste konuşan İTB Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye’de ana gündem maddelerinden biri olan kentsel dönüşümün konuşulurken kırsal dönüşüm konusunun göz ardı edildiğini dikkat çekip, İzmir’in kırsal dönüşüm konusunda öncü olması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de son yılların en önemli gündemlerinden birisi kentsel dönüşüm olduğunu dikkat çeken İTB Başkanı Işınsu Kestelli, kırsal dönüşümün göz ardı edildiğini belirtip, “Deprem riskinin bu kadar yüksek olduğu ülkemizde şehirlerimizi dirençli hale getirmek temel önceliklerimizden birisi olmalı. Ancak burada göz ardı edilen bir konu var. Deprem riskini bütün coğrafyamız yaşamasına rağmen, kimse kırsal dönüşümden bahsetmiyor. Adeta fay hatları sadece kent merkezlerinden geçiyor gibi bir durum söz konusu. Nüfus yoğunluğu ve ekonomik faaliyetlerin çok önemli bölümünün şehirlerimizde olduğu bir gerçek ama köylerimizin de dönüşüme ihtiyacı var. Kırsaldaki dönüşümü sadece konutların depreme dirençli hale getirilmesi olarak da görmemeliyiz. Altyapının düzeltilmesi, ulaşım imkanlarının ve sosyal imkanların artırılmasıyla birlikte bütüncül bir kırsal dönüşümü planlamalıyız. Üstelik, kentsel dönüşümü zorlaştıran rant sorunlarının ve hukuki zorlukların hemen hiçbirisinin kırsal dönüşümde yaşanmayacak olması da vurgu yapmak istediğim önemli bir konu. Dolayısıyla hemen başlamak ve hızlı bir şekilde ilerlemek mümkün olacaktır” diye konuştu.


Cemil Tugay’a kırsal dönüşüm çağrısı

Türkiye’de çok fazla gündem gelmeyen kırsal dönüşüm konusunun İzmir’de ele alınarak örnek olunması gerektiğini dile getiren Işınsu Kestelli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a çağrıda bulunup, “Kırsalda yapılacak bir dönüşümün sadece depremdeki hasar riskini azaltmaya değil, kent merkezlerine göçün azaltılarak şehirleşme baskısının neden olduğu sorunların bir nebze de olsa giderilmesi ile orta, uzun dönemde ekonomik, sosyal ve kültürel birçok alana katkı sağlayacağını da göz önüne almalıyız. Bu dönüşümün tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesine de dolaylı olarak olumlu yansıyacağını söyleyebiliriz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan ricamız, çok fazla gündeme gelmeyen bu konuyu kentimizin gündemine alarak ülkemize de öncülük etmesidir” dedi.


Ekonomi gündemine odaklanılmalı

Yerel seçimlerini geride kaldığını ve ekonomi gündemine odaklanılması gerektiğini vurgulayan İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, başta finansmana erişim sorunu olmak üzere makro ve mikro düzeyde birçok ekonomik problemin çözüm beklediğini söyledi. Sürekli olarak dile getirdikleri iklim değişikliği konusunun dünya ekosistemini ve ekonomisini zarar verdiğini aktan Tuncer, bu zararın yıllık yaklaşık 38 trilyon dolara ulaştığını ve ayrıca iklim değişikliği nedeniyle bulaşıcı hastalıkların hızlandırdığını ifade etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2024-2030 yıllarını kapsayan İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planını hazırladığını ve plan kapsamında tarım sektöründe iklim değişikliğiyle mücadele sürecinde görevler düştüğünü aktaran Tuncer, “Hayvancılık sektöründe yetiştiricilik uygulamalarının iyileştirilmesi ve metan emisyonlarının azaltılması, kimyasal gübre kullanımında etkinliğin sağlanması gerekiyor. Pestisit ve anti-mikrobiyallerin kullanımının azaltılması yanı sıra tarımsal üretimde kayıp, atık ve artık yönetiminin geliştirilmesi, arazi ve toprak yönetiminin etkinleştirilmesi ve çiftçilerin uygun finansman olanaklarına ulaşımının sağlanması gerekiyor. Tarım sektöründe faaliyet gösteren paydaşlara yönelik eğitim, bilinçlendirme ve kapasite geliştirme faaliyetlerinin cinsiyet dengesi gözetilerek yaygınlaştırılması hedeflendi” diye konuştu.


0 yorum
bottom of page